Uudised

Annemaria portreefoto kartoteegikastide taustal

Alar Madisson, EKM

Lahkunud on Annemaria Onoper (16.06.1950 - 2.10.2023)

04.10.2023

2. oktoobril lõppes kauaaegse raamatukoguhoidja ja bibliograafi Annemaria Onoperi maine teekond.

 

Annemaria alustas tööd Tartu Ülikooli Raamatukogus 1975. aastal  olles algul Narva maantee lugemislaua lahke teenindaja ning hiljem samas ka juhataja. 1985. aastal siirdus ta Struwe tänava peamajja, kus jätkus huvitav töö lugejatega peamiselt teatmebibliograafia osakonnas.

 

Juba ülikooli päevil tekkinud suur armastus pseudonüümika vastu tõi teda 2002.  aastal  tööle kirjandusmuuseumisse, kus ootas ees varjunimede salapärane maailm.

Annemaria elutööks sai Arhiivraamatukogu bibliograafia osakonna pseudonüümide kartoteegi andmebaasistamine. Tõsisem töö varjunimedega algas tal aastal 2004 ning kestis kuni 2016. aasta sügiseni. Oma lemmikteemal õnnestus Annemarial ettekandeid pidada ja ka ülevaateid avaldada. Vahepeale jäid igapäevased mõnusad tööaastad „Postimehe“ bibliografeerimisel ja andmebaasistamisel. Sekka jagus ka huvitavaid töid personaal- ja erialabibliograafia valdkonnast nagu näiteks Eerik Haameri bibliograafia koostamine.

 

Annemaria viimased aastad möödusid ikka rõõmsal meelel ja täis optimismi Rõngu hooldekodus, kus ta leidis uue kutsumuse kudumise näol. Tema kaunid pitsilised kudumid jäävad rõõmustama nii mitmeidki lähedasi.

 

Meenutame ja mälestame.

 

Arhiivraamatukogu ja Eesti Kirjandusmuuseumi pere

 

Annemaria Onoperi ärasaatmine toimub 7. oktoobril kell 14.00 Tartu krematooriumis.

Kas leidsid, mida otsisid? *